Stal nierdzewna ma wiele wartościowych cech sprawiających, iż jest wykorzystywana w szerokim zakresie. Jej najważniejsza zaleta to z rzecz jasna niepodatność na rdzę, która nie tylko zapewnia wytrzymałość wytworzonych z niej sprzętów, ale też pozwala na ich styczność z wodą i wilgotnymi materiałami. Co więcej stal nierdzewna jest obojętna chemicznie, co oznacza, że nie reaguje z substancjami o kwasowym odczynie, a spis jej zalet uzupełnia gładka powierzchnia, która uniemożliwia rozwój mikroorganizmów.
Wyroby ze stali kwasoodpornej dla wielu gałęzi przemysłu
Bezpieczeństwo mikrobiologiczne oraz Równowaga chemiczna czynią ze stali nierdzewnej wspaniały materiał dla sektora spożywczego. Wyroby ze stali kwasoodpornej są chętnie używane przez zakłady przetwórcze, które używają ich w toku produkcji, a następnie przechowywania artykułów spożywczych. W piekarniach oraz browarach wyroby ze stali nierdzewnej użytkuje się w jako zbiorniki fermentacyjne. Stop ten jest też używany chętnie w branży kosmetycznej i przez przedsiębiorstwa działające w sektorze pozyskiwania i dystrybucji paliw, rozcieńczalników i innych preparatów chemicznych.
Wyroby ze stali nierdzewnej – niezastąpione w budownictwie
Wytrzymałość na niekorzystne czynniki atmosferyczne (niskie i wysokie temperatury, kwaśne opady oraz wilgotność) powoduje, iż wyroby ze stali nierdzewnej świetnie nadają się użytku w warunkach zewnętrznych (na przykład jako balustrady balkonowe), a także na basenach (mowa o drabinkach i barierkach). Ze względu na atrakcyjną estetykę, jednakowo dobrze sprawdzają się też w wewnętrznych częściach budynków – m.in. na klatkach schodowych. Poza tym aseptyczność stali nierdzewnej umożliwia użycie jej w gabinetach medycznych i ambulatoriach.