Produkt drzewny, jakim jest tarcica, znajduje bardzo szerokie zastosowanie przede wszystkim w przemyśle budowlanym, a ponadto w zakresie wykańczania wnętrz. Na zakres jej wykorzystywania wydatnie wpływa fakt, iż produkt ten dostępny jest w różnych rodzajach, które determinują wymiary tarcicy.
Tarcica sucha i mokra, obrzynana i nieobrzynana
Zakłady drzewne proponują swoim klientom różne gatunki tego produktu drzewnego. Przede wszystkim nabyć można tarcicę mokrą oraz suchą. Tarcica sucha powstaje poprzez uprzednio przetartego za pomocą pilarek okrągłego drewna. By zmniejszyć jej wilgotność, suszy się ją w odpowiednio do tego celu skonstruowanych suszarniach komorowych. Ma to na celu nie tylko nadanie jej niższego stopnia wilgotności, co określa się w procentach, lecz również określonych cech, jakie determinuje poziom wilgoci. Przy wytwarzaniu tarcicy mokrej zaś obróbka taka nie ma miejsca. Tarcicę dzieli się również na obrzynaną i nieobrzynaną. Jak nietrudno się domyślić, ten pierwszy rodzaj to tarcica poddana określonemu zabiegowi mechanicznemu, w wyniku którego wszystkie jej płaszczyzny są obrobione. Tarcica nieobrzynana ma natomiast wyrównane tylko dwie powierzchnie równoległe. Poza tym istnieje możliwość produkowania tarcicy w różnych wymiarach. Z podstawowej postaci tarcicy powstają między innymi deski, belki, łaty, listwy czy bale.
Tarcica – do czego jest używana?
Dobrej jakości tarcica, wyprodukowana z dobrego gatunkowo materiału i poddana starannej obróbce, wykorzystywana jest wszędzie tam, gdzie niezbędne są duże walory estetyczne i świetne parametry techniczne. Zaś tarcica niższej jakości wykorzystywana jest przede wszystkim w przemyśle papierniczym, a także w budownictwie, najczęściej do wytwarzania konstrukcji budynków oraz więźb dachowych.