Które minerały i witaminy znajdują się w kiszonych ogórkach?

Które minerały i witaminy znajdują się w kiszonych ogórkach?

Dowiedz się, gdzie zamówić ogórki kiszone w worku.

W zupie, na kanapce, w sałatce bądź jako surówka do dania głównego – kwaszone ogórki w naszej kuchni wykorzystujemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, ponieważ kwaszone warzywa są równie smaczne, co zdrowe.

Jak wzbogacić smak kwaszonych ogórków

Kwaszone ogórki to warzywa, które poddano naturalnemu procesowi fermentacji. Ich przyrządzanie jest nadzwyczaj proste. Wykorzystuje się do tego beczułki z drewna lub duże gliniane garnki, w których surowe ogórki zalewa się solanką i stawia się je na przynajmniej 2 tygodnie w chłodziedo czasu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Amatorzy mniej kwaśnych smaków mogą przystąpić do spożycia ogórków już po paru dobach – ogórki tego typu to tzw. ogórki „małosolne”. W bazowej recepturze do solanki wraz z ogórkami wkłada się czosnek i koper, jednakże walory smakowe kwaszonych ogórków można wzbogacić również innymi dodatkami, przykładowo gorczycą, liśćmi czarnej porzeczki czy cząstkami marchwi. Naturalnie nie wszyscy mają czas ani dostatecznie miejsca w kuchni, aby na własną rękę przyszykować takie kiszonki. Nie każdy posiada też piwnicę bądź spiżarnię, w której może przetrzymywać żywność w ogromnych ilościach. Nie oznacza to natomiast, że należy odmówić sobie jedzenia kwaszonych ogórków – zawsze możemy dostać je w markecie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, a więc w pojemnikach czy w workach foliowych, które bez trudu zmieszczą się w lodówce.

Dlaczego warto jeść kwaszone ogórki?

Od setek lat panuje przekonanie, że sfermentowane warzywa zbawiennie oddziaływają na nasz układ pokarmowy. I nie jest to błędem, gdyż wraz z kiszonkami konsumujemy pożyteczne bakterie, które pozytywnie oddziałują na florę jelit oraz obniżają ich pH, poprawiając tym samym proces trawienia. Jednak na tym nie koniec! Kiszone ogórki są niskokaloryczne (to około 12 kilokalorii na 100 g), a przy tym zawierają m.in. witaminę K1, D i C, witaminy z grupy B, a także sporo minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, to np. wapń, magnez, żelazo, fosfor i mangan. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? O ile lubimy kwaskowate smaki, rekomendujemy nie wyrzucać go po spożyciu kwaszonek. Lepiej użyć go do zupy ogórkowej bądź wypić, bowiem w miarę kiszenia witaminy przechodzą po części do zalewy. Warto jednakże zaakcentować, na kwaszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach znajduje się bowiem pokaźna ilość soli.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]