Potrzebujesz kapusty kwaszonej? Wejdź na artmankiszonki.pl.
Jedyny w swoim rodzaju smak białej kwaszonej kapusty jest bez wątpienia cząstką słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem szeregu dań i każdy Polak bardzo często gości ją na talerzu. I popieramy to, gdyż kapusta kwaszona to niesłychanie zdrowa żywność.
Kapusta kiszoną – źródło niezbędnych składników odżywczych czy witamin
Kapusta kwaszona, czy też kiszona, bo tych przymiotników używa się na zmianę, to jeden z tych artykułów żywnościowych, które odkryto na skutek szukania przez człowieka metody na kilkumiesięczne magazynowanie żywności. W rezultacie poddania działaniu fermentacji mlekowej, cienko poszatkowane główki białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez długi czas. W dawnych czasach konsumowanie kapusty kiszonej pozwalało uzupełnić niezbędne witaminy czy składniki odżywcze, których pozyskanie zimą było o wiele trudniejsze aniżeli dzisiaj. A wypada zaznaczyć, że kapusta kiszona ma dużo substancji, które są ważne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. To kapitalne źródło witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz posiadającej między innymi właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, witaminy A, a także witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się również inne ważne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B1, B6, B12). Oprócz tego, kapusta kiszona to źródło między innymi kwasów tłuszczowych omega-3, żelaza oraz potasu. Zarazem to żywność o niskiej wartości kalorycznej, z tej przyczyny rekomenduje się jej konsumpcję osobom myślących o schudnięciu.
Jak używa się kwaszonej kapusty w kuchni
Kiszona kapusta na naszych talerzach spotykamy zarówno jako bazowy składnik potraw, jak i jako dodatek do nich. Niegotowaną zwykle je się ją w formie surówki z tartą marchwią oraz siekaną cebulką, która pasuje do potraw z ryb czy kartofli, a rzadziej na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To również składnik, który rewelacyjnie komponuje się z borowikami i mięsem, toteż używa się jej w nadzieniu do pierogów, łazanek i pasztecików. Oczywiście, bez kapusty kwaszonej nie zaistniałyby ukochane polskie dania – kapuśniaka, góralskiej kwaśnicy czy bigosu.
Zasadniczo każda rodzina ma własny przepis na kapustę kiszoną, jednakże w dzisiejszych czasach sporadycznie kisi się ją w mieszkaniu, bo nie ma już potrzeby składowania pożywienia na zimę. Kapustę kiszoną w małych oraz dużych woreczkach bez przeszkód kupić można w każdym sklepie, a także można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Wytwórcy mają w swojej ofercie także kapustę kiszoną z certyfikatem eko.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]