Chcesz nabyć sok z kiszonej kapusty? Wejdź na https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znów powróciły do naszego menu. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także inne, przedtem mniej lubiane owoce oraz warzywa. Mówiąc o zdrowotnych atutach fermentowanej żywności nie sposób pominąć również napojów takich jak maślanka, kombucza albo różnego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie są godne uwagi – pomagają w łatwy i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu ciału witaminy niezbędne dla jego właściwego funkcjonowania.
Sok z kiszonej kapusty i buraków – co w nich się znajduje?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie mnóstwo związków oddziałujących pozytywnie na nasze samopoczucie. Najistotniejszym komponentem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, kapusty bądź inny kwaszonek to także kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje w szczególności duża zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już 150 ml tego napoju dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się również pić z uwagi na obecność witamin z grupy B, witaminy K i P oraz duże stężenie soli mineralnych.
Dlaczego powinno się pić sok z kiszonej kapusty?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej korzystnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Na domiar tego liczne witaminy polepszają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy szkorbutu, depresji i cukrzycy, a także pomagają walczyć z osłabieniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. refluks czy wrzody żołądka. Wzmacniają one także apetyt i stanowią ochronę w trakcie kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]